【街工頻道】 第8集:低收入津貼介紹

香港貧富差距嚴重,但係政府情願由政府出資比啲濕濕碎的津貼比基層家庭申請都唔願意直接調升最低工資水平。但偏偏呢類津貼申請程序極為複雜,好多工友都因為怕麻煩而情願放棄申請津貼。 今集就同大家介紹下[鼓勵就業交通津貼]以及[在職家庭津貼]呢兩個項目,希望能夠幫助各位基層工友掌握申請細節。 如果响申請津貼上邊還到困難,歡迎比個電話我哋查詢啊,電話號碼係:2410-0360。

【街工頻道】 第7集:強積金疑難

喺沈重嘅經濟壓力下大家工友都要繼續生活。 有工友提及過想提早攞強積金解決燃眉之急,唔知又可唔可以呢? 今集街工平台就為大家解答疑難。 工友們如遇到問題,歡迎致電2410 0360向本會查詢啊。

食環署答應延續公眾街市租金減免措施6個月

【跟進榮芳街街市商戶求助】 【食環署答應延續公眾街市租金減免措施6個月】 早前我們收到葵芳榮芳街街市商戶的求助,指食環署的租金寬免措施將於9月30日到期,鑑於現時社會環境惡劣,營商困難,要求延長有關措施,以舒解民困。我們馬上去信食環署署長,爭取延長有關租金減免措施。 我們剛收到食環署的回覆,表示將延續轄下公眾街市攤檔百份之七十五的租金減免措施(由2020年10月1日至2021年3月31日),為期6個月。

【街工頻道】 第6集:開工不足

近期最新熱話 — 開工不足,到底咩係開工不足呢?喺呢個情況下工友又得到咩保障咩?今集就各位分享一下。 工友們如遇到問題,歡迎致電2410 0360向本會查詢啊。

【街工頻道】 第4集:遣散費與對沖

【街工頻道】第4集:遣散費與對沖 過去一年街工收到好多公司結業裁員的求助個案,所以今集就請嚟勞工幹事LEO分享遣散費的定義、計算方法以及同強積金對沖的關係。 如果大家有關於工傷嘅問題想問,可以 直接打24100360搵勞工幹事幫大家跟進!

[關愛基金 未滿七年低收入人士一萬元津貼]

[關愛基金 未滿七年低收入人士一萬元津貼] 可於9月27日上午十時至下午六時前來辦事處辦理,帶同身份證明文件、資格證明文件、收款銀行户口證明文件。 資格: –於2021年3月31日已來港定居未滿七年及18歲以上人士 –(申請人/家庭成員)於20年1月起曾受惠/正領取: –綜援、長者生活津貼、在職家庭津貼、學生資助、醫管局醫療豁免 –或過去3個月,每月住戶不超過指定入息限額 –申請期限:2020年9月27日至2020年12月31日 –透過「中銀香港」網上或書面申請 網址: https://web.bochk.com/dam/more/ccf/tc.html

【街工頻道】 第3集:申報工傷注意事項

【街工頻道】第3集:申報工傷注意事項 遇到工傷最怕老闆唔認數,萬一真係出現僱主唔肯報工傷的情況我哋打工仔女如何自保呢? 今集就請勞工幹事Michael嚟分享無良僱主的古惑招。 如果大家有關於工傷嘅問題想問,可以 直接打24100360搵勞工幹事幫大家跟進!