【街工頻道】 第4集:遣散費與對沖

【街工頻道】第4集:遣散費與對沖 過去一年街工收到好多公司結業裁員的求助個案,所以今集就請嚟勞工幹事LEO分享遣散費的定義、計算方法以及同強積金對沖的關係。 如果大家有關於工傷嘅問題想問,可以 直接打24100360搵勞工幹事幫大家跟進!

[關愛基金 未滿七年低收入人士一萬元津貼]

[關愛基金 未滿七年低收入人士一萬元津貼] 可於9月27日上午十時至下午六時前來辦事處辦理,帶同身份證明文件、資格證明文件、收款銀行户口證明文件。 資格: –於2021年3月31日已來港定居未滿七年及18歲以上人士 –(申請人/家庭成員)於20年1月起曾受惠/正領取: –綜援、長者生活津貼、在職家庭津貼、學生資助、醫管局醫療豁免 –或過去3個月,每月住戶不超過指定入息限額 –申請期限:2020年9月27日至2020年12月31日 –透過「中銀香港」網上或書面申請 網址: https://web.bochk.com/dam/more/ccf/tc.html

【街工頻道】 第3集:申報工傷注意事項

【街工頻道】第3集:申報工傷注意事項 遇到工傷最怕老闆唔認數,萬一真係出現僱主唔肯報工傷的情況我哋打工仔女如何自保呢? 今集就請勞工幹事Michael嚟分享無良僱主的古惑招。 如果大家有關於工傷嘅問題想問,可以 直接打24100360搵勞工幹事幫大家跟進!

【街工頻道】 第2集:不幸工傷點算好?

2019年發生超過9000宗工業意外,超過30,000宗傷亡個案。工傷意外冇人想發生,但係如果一眾打工仔女真係不幸遇上要點樣做呢? 第二集有我地嘅勞工幹事Mark教大家遇上工傷問題要點處理! 如果大家有關於工傷嘅問題想問,可以pm我地 / 直接打24100360搵勞工幹事幫大家跟進!

【街工頻道】 第1集:疫情下的無薪假

【街工頻道】第1集:疫情下的無薪假 大家好!肺炎疫情已經持續多月,「街工頻道」第一集想同大家講講喺勞工法例下,僱主可唔可以迫僱員放「無薪假」?究竟我哋打工仔隔離緊有冇人工出呢? 第1集我哋請左我哋街工嘅勞工幹事Leo去同大家講解呢個問題!